dijous, 23 de desembre del 2010

El consell de ministres aprova presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra la llei de consultes

L'executiu ho ha acordat aquest dijous, l'endemà de la sentència del TS que demana "reintroduir" el castellà a l'escola. Rubalcaba ha silenciat la decisió en la roda de prema posterior a la reunió del govern espanyol

Una de freda i una altra de freda. Finalment, el govern espanyol presentarà un recurs al TC perquè examini la inconstitucionalitat de la llei de consultes catalana, aprovada durant la darrera legislatura amb els vots del PSC, que presidia el Govern.

La decisió ha estat presa pel consell de ministres de José Luis Rodríguez Zapatero aquest dijous, l'endemà mateix de conèixer-se la sentència del Suprem que qüestiona la immersió lingüística la català a les escoles, i el mateix dia que s'investia president Artur Mas amb la benedicció del PSOE i gràcies a l'abstenció del PSC.

Alfredo Pérez Rubalcaba, vicepresident primer i portaveu habitual, ha silenciat la decisió durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, però l'acord consta oficialment a la pàgina web de la Moncloa.

Segons consta en aquest breu escrit d'argumentació, l'executiu espanyol entén que la llei de consultes catalana va massa enllà perquè preveu l'organització de referèndums i no es conforma amb les consultes populars, de rang inferior.

"L'Estat té la competència exclusiva per regular i convocar referèndums, mentre que la competència autonòmica només hi cap sobre les consultes populars, com recull l'article 122 de l'article de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya", indica l'escrit del consell de ministres. Per tant, aquest extrem es contradiu, segons el punt de vista del govern estatal, amb la llei contra la qual prepara el recurs, que representa "equiparar la consulta popular al referèndum i considera que l'únic límit a la seva potestat per a la regulació d'aquestes consultes en l'àmbit territorial de Catalunya és la necessària autorització de l'Estat".

El govern espanyol ja havia anunciat que estudiava la possibilitat de presentar aquest recurs i havia fet un requeriment previ al govern català per intentar una sortida negociada que, evidentment, no ha arribat.

Solidaritat Catalana s'ha expressat amb la contundència habitual: ha fet una crida a la mobilització i, al mateix temps, ha instat la resta de partits a denunciar el "profund caràcter antidemocràtic" del govern espanyol i de la justícia espanyola. També reclama a les formacions polítiques catalanes que "combatin l'intent de genocidi cultural i els dèficits democràtics per mitjà de la insubmissió".

El portaveu adjunt de Convergència i Unió (CiU) al Parlament, Jordi Turull, ha assegurat aquesta tarda que el nou Govern de la Generalitat –que prendrà possessió dimecres que ve– "defensarà la llei de consultes davant el recurs" que ha plantejat avui el govern estatal davant el TC. Turull ha admès que CiU no estava d'acord amb el plantejament d'aquesta llei –hi van votar en contra–, però que s'encarregaran de "preservar les institucions catalanes" de cara a aquest nou recurs. El portaveu adjunt de la federació nacionalista ha avançat que la Generalitat defensarà la llei en base a un dictamen del Consell de Garanties Estatutàries que avala, en gran part i segons Turull, la constitucionalitat de la llei.

Esquerra, per la seva banda, s'ha oposat a la decisió del Consell de Ministres d'avui, que arriba després que s'hagi clos el període de sis mesos que s'havien donat el Govern català i l'espanyol per tal d'arribar a un acord. Amb la interposició del recurs, que comportarà la suspensió de la llei fins a la seva resolució, "les institucions espanyoles vulneren una vegada més una decisió presa pel Parlament de Catalunya", segons ha declarat Anna Simó, portaveu d'Esquerra al Parlament de Catalunya

diumenge, 19 de desembre del 2010

El vot anticipat arriba a tot Barcelona

Després de l’èxit de la Barceloneta, tota la ciutat ja pot votar. La major part dels districtes ja han fet la formació del voluntariat en vot anticipat i en total s’han repartit centenars de kits amb tot el material necessari per recollir vot fedatari. Així mateix, ja s'han obert els primers punts de votació fixos i s'han organitzat les primeres urnes mòbils per recollir vot al carrer.
Pel que fa als punts de votació fixos, el Poblenou va ser el primer barri a posar en marxa la primera urna, el mateix dilluns 13, al Club Natació Poblenou, entitat adherida a Sant Martí Decideix. L’endemà mateix, també al Poblenou, es va obrir un segon punt fix, al Centre de Barri de Bac de Roda. També Gràcia i altres districtes han obert punts de votació fixos, que es poden consultar als webs dels districtes o a la secció Vot anticipatdel web de Barcelona Decideix.

Per la seva banda, altres districtes esperaran al cap de setmana per inaugurar la campanya del vot anticipat, amb urnes mòbils al carrer. Dissabte, 18, Sarrià-Sant Gervasi Decideix ha organitzat un concert de nadales a la plaça de Sarrià a càrrec de la coral Poble que Canta i altres cantaires. Durant tot el matí, es podrà votar anticipadament i adherir-se a la plataforma. Més informació, al web de Sarrià-Sant Gervasi Decideix.

L’endemà, diumenge 19, durant tot el dia, Sant Andreu Decideix participarà en les activitats que organitza la Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers de Sant Andreu per recollir diners per a La Marató de TV3. Hi haurà una urna de vot anticipat perquè els andreuencs també puguin començar a votar.

Cal aprofitar l’embranzida de la Barceloneta perquè aquesta campanya sigui un èxit a tots els districtes de la ciutat. Endavant amb la consulta!

dissabte, 11 de desembre del 2010

Comença el vot sobre la independència a Barcelona

Avui hi ha catorze urnes al barri de la Barceloneta i demà ja seran repartides per tota la ciutat

Barcelona Decideix arrenca avui la recollida de vot anticipat de la consulta sobre la independència que es farà el 10 d'abril. Ho fa amb una jornada de prova al barri de la Barceloneta: de nou del matí a vuit del vespre, els veïns poden passar per qualsevol de les catorze urnes habilitades. Hi podrà votar qualsevol persona major de setze anys que resideixi a Barcelona, tot i que es distingiran els veïns del barri de la resta per poder tenir una xifra ajustada de participació en relació amb el nombre total de veïns de la Barceloneta. Alfred Bosch, coordinador de Barcelona Decideix, afirma que la consulta d'avui 'té molt bon aspecte' perquè hi ha hagut molt bona connexió entre els veïns.

A les nou del matí, s'obre de manera simbòlica la primera urna, situada a la plaç del Poeta Boscà. I de seguida obriran la resta. El president d'ERC a la ciutat, Jordi Portabella, i els altres tres regidors d'ERC tenen previst d'anar a votar a les deu del matí, a l'urna del Museu d'Història de Catalunya; el mateix lloc on també votaran Joan Laporta i Alfons López Tena i on a la una del migdia es farà una primera valoració de la jornada i es donaran dades avançades de participació. A dos quarts de nou del vespre, comença el recompte de vots i es faran públiques les dades de participació.

La plataforma compta amb més de sis mil voluntaris, té el suport d'unes tres-centes entitats, a banda d'adhesions formals de partits com ara ERC, CiU i la CUP. Tanmateix, diu que són 'conscient que Barcelona és enorme i que els recursos de la plataforma són escassos'. Per aquest motiu fa una crida perquè totes aquelles persones que estiguin d'acord amb la consulta faci aportacions econòmiques: 'Sabem que són temps difícil i que hi ha altres prioritats, però la clau de les consultes residirà en les aportacions que rebem'. Com a exemple, posa el cost de repartit bústia a bústia per tot el barri folletons amb explicació sobre la consulta. De fet, reconeix que tot i que ho han pogut fer a la Barceloneta, ara per ara no tenen prou diners per fer-ho a tota la ciutat.

Per a Bosch, 'és important que entenguem que aquests processos són molt més importants i tenen més pes del que ens pensem. Per molt que hi hagi gent que digui que és il·legal o no vinculant. Si no, fixem-nos com ha acabat l'estatut, aprovat en un referèndum legal, i fixem-nos també en com les consultes sobre la independència que s'han fet durant tot aquest últim any han canviat la mentalitat del país'.

A partir de demà, i durant els propers quatre mesos, hi haurà uns dotze punts de votació repartits per tota la ciutat de Barcelona per recollir el vot anticipat abans el 10 d'abril, data en què es recomptarà tot el vot.


Que no guanyi el sofà!
Carregat per PauGNU. - Vídeos últimes notícies.

Òmnium Cultural decideix finalment implicar-se amb la consulta de Barcelona Decideix