diumenge, 11 de març del 2012

L'Assemblea Nacional Catalana ja és una realitat.

S'ha constituït aquest dissabte en un acte multitudinari al Palau Sant Jordi de Barcelona amb els objectius de promoure un referèndum sobre la independència l'any 2014 i treballar perquè hi hagi un consens majoritari en la societat a favor d'aquesta opció. L'Assemblea sorgeix de la societat civil i és hereva de les consultes per la independència. Vol agafar el relleu de l'Assemblea de Catalunya dels anys 70 i aglutinar en una mateixa plataforma ciutadana el sentiment independentista que existeix arreu del país. Per ara ja compta amb 300 assemblees locals repartides pel territori.

L'Assemblea s'ha constituït formalment amb l'aprovació dels estatuts i del seu full de rutaen un acte que ha aglutinat unes 7.000 persones i que ha estat marcat per les constants proclames a favor de la independència.

Molts dels participants ho feien a títol individual però molts altres també eren membres destacats d'entitats, partits, sindicats i associacions de tota mena i personatges de les arts catalanes.

L'entitat neix al marge dels partits polítics i es quedarà també al marge de la política. Així ho han aprovat els assistents a la constitució, en rebutjar una esmena presentada als estatuts que sol·licitava que el moviment pogués presentar-se a les eleccions.

L'ANC vol forçar les institucions i els partits catalans a fer el pas definitiu cap a la sobirania, de manera pacífica i democràtica. També insta la Generalitat a liderar el camícap a la secessió.

En el seu manifest, l'Assemblea denuncia els "continus intents d'assimilació" de Catalunya per part d'Espanya i la constant negativa de l'Estat espanyol de reconèixer Catalunya com a nació.

Construir una majoria independentista

Requejo explica que tenen per objectiu "construir una majoria interna clara favorable a la independència entre els ciutadans catalans, que guanyés un possible referèndum de secessió". Requejo ha xifrat la majoria entre el 55% i el 60% dels votants.

Per dur a terme aquest objectiu, l'ANC es basa en les enquestes que demostren que hi ha unamajoria social molt àmplia a favor de la independència. Aquesta majoria estaria entre el 40% i el 55%, segons els sondejos.

En la direcció correcta

La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha intervingut en la clausura i ha assegurat que "un país viu és un país amb una societat civil que empeny i que no es resigna".

L'Associació de Municipis per la Independència s'ha compromès, en veu del seu president, el democratacristià Josep Maria Vila d'Abadal, a donar cobertura institucional per assolir la fita del referèndum. El també alcalde de Vic considera que amb l'acte d'aquest dissabte "s'ha sembrat" la collita necessària per aconseguir, algun dia, la independència de Catalunya.

El president del Centre Internacional Escarré per les Minories Ètniques i les Nacions(CIEMEN), Aureli Argemí, ha destacat que el poble català ha estat capaç de crear el seu "propi GPS" per aconseguir l'alliberament nacional.

Aquestes tres entitats han volgut donar suport públic a l'ANC.